Uw partner gaat met u samenwerken, maar hoe?

Uw bedrijf draait goed. Zo goed dat u wel een paar extra handen kunt gebruiken. Nu is uw levenspartner bereid om u te helpen. Hoe zit dat dan met vergoedingen, belastingen en de rechtsvorm van uw bedrijf? U kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Jong stel praat en lacht terwijl ze ontbijten in het koffiehuis dat ze op het punt staan ​​te openen.
Nieuws
Datum: 29-04-2025

Vergoeding voor gewerkte uren

U bent niet verplicht om een vergoeding te geven voor de gewerkte uren van uw partner. Dit kunt u samen beslissen. Vergoedt u niets of geeft u uw partner minder dan 5.000 euro per jaar? Dan is de vergoeding niet aftrekbaar van de winst. Wel heeft u misschien recht op meewerkaftrek. U moet in dat geval voldoen aan het urencriterium en het aantal meegewerkte uren aannemelijk maken. Het bedrag aan meewerkaftrek is afhankelijk van uw winst en van het aantal meegewerkte uren. Uw fiscale partner hoeft over een vergoeding van minder dan 5.000 euro geen belasting te betalen.

Fiscale gevolgen bij hogere vergoeding

Gaat u uw partner meer dan 5.000 euro vergoeden voor het meewerken? Dan kunt u die vergoeding wel aftrekken van de winst. De hoogte van de beloning moet reëel zijn voor het werk dat uw partner doet. En houd er rekening mee dat uw partner met die hogere vergoeding inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen moet betalen. U kunt elk jaar opnieuw kiezen voor meewerkaftrek of arbeidsbeloning. U zit dus niet vast aan een eenmaal gemaakte keuze.

Arbeidscontract sluiten

Een andere manier om uw partner mee te laten werken is door een arbeidsovereenkomst te sluiten. In dat geval is uw partner bij u in dienst. Hij of zij ontvangt een salaris en werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als uw andere werknemers. Als uw partner uw eerste werknemer is, bent u ineens werkgever geworden. Vraag ons wat daarbij komt kijken en wat de gevolgen zijn voor uw verzekeringen. Denk ook na over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en over de mogelijkheid voor uw partner om pensioen op te bouwen.

Samen ondernemen

Besluiten u en uw partner om samen het bedrijf te runnen? In dat geval past u de rechtsvorm van de onderneming aan. U kunt bijvoorbeeld een VOF worden, een Maatschap of een BV. Denk goed na over uw keuze, want die heeft gevolgen voor aansprakelijkheid en belastingen.

Inkomen op peil houden

Laat het ook ons weten als uw partner met u gaat samenwerken. Wij bespreken graag welke bedrijfsverzekeringen dan relevant zijn of aangepast moeten worden. Goed partnerschap betekent bovendien zorgen voor inkomensbescherming van u beiden. Want wat zijn de financiële gevolgen voor u beiden als u uit elkaar gaat of als een van u of arbeidsongeschikt wordt of overlijdt?  Wij adviseren u over passende maatregelen om het inkomen van u beiden onder alle omstandigheden op peil te houden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag